Home > West-Vlaamse onderzoekscentrum wil meelwormen en soldatenvliegen eetbaar maken

West-Vlaamse onderzoekscentrum wil meelwormen en soldatenvliegen eetbaar maken

Geschreven op 26 juli 2024 om 10:30 door Mario De Wilde

Inagro, het West-Vlaamse onderzoeks- en adviescentrum voor land- en tuinbouw, zet al meer dan 10 jaar in op onderzoek naar insectenkweek. “Meelwormen (Tenebrio molitor ) en zwarte soldatenvliegen (Hermetia illucens ) zijn een veelbelovende oplossing voor duurzame eiwitproductie en circulaire landbouw”, vertelt David Deruytter, onderzoeker insectenkweek bij Inagro. Inagro leverde al heel wat innovaties voor de sector en werd daarvoor recent bekroond door de Europese Commissie. Het onderzoekscentrum staat nu op de Innovation Radar om hun werk breed toegankelijk te maken en internationale netwerken te versterken.

Zowel vanuit het beleid als de maatschappij groeit de aandacht voor duurzame voeding en circulaire voedingssystemen. Wereldwijd stijgt de interesse in grootschalige insectenkweek. Inagro startte in 2013 met onderzoek naar insectenkweek als circulaire, nieuwe eiwitbron. Op vandaag is niet alleen team insectenkweek, maar ook de afdelingen akkerbouw, biologische groenten, tuinbouw onder afdekking, eetbare paddenstoelen en aquacultuur betrokken in diverse onderzoeken. “Dat is de sterkte van Inagro: onderzoek voeren op praktijkschaal over diverse teelten heen”, benadrukt onderzoeker David Deruytter.
Geavanceerd praktijkcentrum insectenkweek
Het praktijkcentrum insectenkweek van Inagro heeft zes kweekkamers met klimaatsturing, een zeeflokaal en onderzoeksruimte met klimaatkasten, emissiesensoren en geoptimaliseerde kweekkooien. Deze geavanceerde infrastructuur stelt Inagro in staat om onderzoek te voeren op praktijkschaal, wat van onschatbare waarde is voor de sector. “Onze direct inzetbare kennis draagt bij aan de ontwikkeling van de insectensector wereldwijd. Zo onderscheidt Inagro zich van andere Europese onderzoekscentra. En dat maakt dat we een gegeerde partner zijn in het Europese netwerk van onderzoekers, producenten en afnemers”, onderstreept David Deruytter.
Erkenning door de Europese Commissie
Het onderzoeksteam insectenkweek van Inagro werd recentelijk in de bloemetjes gezet door de Europese Commissie voor hun bijdragen aan het Horizonproject ‘Susinchain’. Inagro deed een wereldwijde ringtest (exact dezelfde proef op verschillende locaties) en publiceerde een standaardprotocol voor voederproeven bij zwarte soldatenvliegen en meelwormen. Hiermee werd de nood aan standaardisatie in onderzoeksprotocollen ingelost en kunnen resultaten van voederproeven internationaal vergeleken worden. De Europese Commissie plaatste Inagro op haar Innovation Radar, waarmee hun werk breed toegankelijk en zichtbaar wordt gemaakt. “De erkenning onderstreept onze innovatieve drijfveer voor de Europese en zelfs wereldwijde sector van insectenkweek”, vertelt David.
Van theorie naar praktijk: tools voor startende kwekers
In de meer dan 10 jaar onderzoek heeft Inagro al diverse praktische hulpmiddelen ontwikkeld om de insectenkweeksector te ondersteunen. Starten met insectenkweek mag geen bevlieging zijn. Samen met de hogescholen Vives en Thomas More maakte Inagro 10 videolessen om landbouwers te begeleiden naar een (gedeeltelijke) omschakeling tot insectenkweker. Ze bouwen op van vijf theorielessen naar twee praktijklessen en zijn beschikbaar op het YouTube-kanaal van Inagro (rubriek dier).

Insectenkweek kan rendabel zijn als je de juiste factoren combineert. Alles start met een goede kennis van zaken, maar ook de insectensoort, schaalgrootte, locatie en afzetmarkt zijn bepalend. Om startende kwekers op weg te helpen, ontwikkelde Inagro samen met Vives en Thomas More een haalbaarheidstool voor zowel de kweek van meelwormen (Tenebrio molitor) als van zwarte soldatenvliegen (Hermetia illucens), die een eerste inschatting van de productiekost geeft.
Meer over de rendabiliteit van insectenkweek
Met de videolessen en haalbaarheidstool kan je inschatten of het loont om te starten met insecten kweken. Voor ondernemers die overtuigd zijn de stap te wagen, maakte Inagro kweekhandleidingen die in duidelijke stappen beschrijft hoe je de kweek opstart. Dit omvat info over de materiaalkeuze, de infrastructuur, het voeder, het kweekproces voor elke levensfase en tips bij het voorkomen van kweekproblemen.
Lopend onderzoek naar innovaties in insectenkweek
Inagro blijft zich inzetten voor de verdere ontwikkeling van de insectenkweeksector. Op vandaag worden nieuwe kweekprogramma’s opgezet om zo op bepaalde eigenschappen te selecteren en tot verbeterde insectenrassen te komen. Niet alleen de insecten, ook hun restproduct of frass blijkt erg interessant voor de landbouwsector. Uit eerdere bevindingen blijkt dat die mest meer kan doen dan de klassieke meststoffen. Momenteel onderzoekt Inagro het potentieel van frass als biologische meststof via proeven in gangbare én biologische akkerbouw- en groenteteelten. Via diverse nationale en internationale projecten wordt er continu gewerkt aan nieuwe innovaties en toepassingen. “Wij geloven dat insectenkweek een belangrijke pijler is voor een duurzame toekomst in de landbouw,” besluit David Deruytter van Inagro.
Foto: © Inagro

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.