Home > Recreatief rustpunt Zwynswege in De Panne officieel geopend

Recreatief rustpunt Zwynswege in De Panne officieel geopend

Geschreven op 24 juni 2024 om 08:02 door Mario De Wilde

Het recreatief rustpunt ‘Zwynswege’, op de hoek van de Burgweg en de Noordhoekstraat, is zopas feestelijk geopend in aanwezigheid van partners en buurtbewoners. In 2021 kocht het lokaal bestuur de grond met bijhorende krotwoning op de hoek van de Burgweg en Noordhoekstraat. Na afbraak van de woning en de nodige voorbereidingswerken, hebben medewerkers van team Technische Diensten de verloederde site omgetoverd tot een recreatief rustpunt met buurtfunctie. Nu de werken achter de rug zijn, is de locatie op dinsdag 18 juni 2024 feestelijk geopend.

Recreatief rustpunt
Fietsers, wandelaars en andere passanten kunnen langs de kronkelende wandelpaadjes genieten van de groene omgeving. Kinderen kunnen er ravotten, terwijl picknickbanken voor rust en gezelligheid zorgen. Gezien de locatie, een kruispunt van heel wat fietsroutes, is dit ook een ideale stopplaats voor fietser, voorzien van een ruime fietsparking.

Pan Adientje
Met de brokstukken en ander recyclagemateriaal van ter plaatse ging kunstenaar Patrick Steen aan de slag om een monumentaal kunstwerk te realiseren voor de opgewaardeerde site. Hij gebruikte o.a. ijzerstaven, het derdepunt van een tractor voor de ogen, de scharen van een ploeg voor de vinnen, uiteinden van pikhouwelen voor de tanden …
Voor inspiratie ging het te rade bij de buurtbewoners naar wie hij maar al te graag luisterde. Maanden van slijpen, vijlen en lassen resulteerden in ‘Pan Adientje’.

Zwynswege
Het lokaal bestuur liet het aan de burgers over om een naam te kiezen voor de locatie. Het Gemeentelijk Adviesorgaan voor Cultuur had 4 passende namen voorgesteld. Uiteindelijk kreeg Zwynswege de meeste voorkeurstemmen.
Wellicht is ‘Zwinsweg’ de oudste plaatsnaam die in Adinkerke terug te vinden is. De weg ligt op de locatie waar zich na de Duinkerkse transgressies een zwin bevond. Het was ook lange tijd de grensweg met het domein van de Duinenabdij. In de middeleeuwen veranderde de naam omdat het Svinckxhof, dat zich op deze weg bevond en eigendom was van de gravin van Iseghem, moeilijk geassocieerd kon worden met een zwijn.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.