Home > Nieuwe lichting onderwijsambassadeurs in Roeselare studeert af

Nieuwe lichting onderwijsambassadeurs in Roeselare studeert af

Geschreven op 20 juni 2024 om 09:30 door Mario De Wilde

Eergisteren ontvingen zes Roeselaarse vrijwilligers hun diploma als onderwijsambassadeur uit handen van schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen Michèle Hostekint. Als onderwijsambassadeur gaan ze nu aan de slag om anderstalige ouders correct te informeren over het onderwijs in Roeselare. De bedoeling is om de kinderen van die anderstalige ouders alle kansen te geven op volwaardig onderwijs.

Projectmedewerker Onderwijsambassadeurs Roeselare Emma Desnoeck (FMDO): “Het project ‘Onderwijsambassadeurs’, is een project van FMDO vzw in samenwerking met Vrij CLB Trikant, CLB GO! Mandel en Leie en de stad Roeselare. Enthousiaste vrijwilligers met een migratieachtergrond geven hun kennis en ervaring over onderwijs in Vlaanderen in hun eigen taal door aan anderstalige ouders. De onderwijsambassadeurs informeren en sensibiliseren of verwijzen gericht door naar bestaande organisaties. De onderwijsambassadeurs zijn zelf vaak ouders die kinderen hebben die schoollopen. Ze kennen de drempels die anderstalige ouders of nieuwkomers ervaren binnen het Vlaams onderwijssysteem. Ze zijn meertalig en volgden bij FMDO (Federatie voor Mondiale en Democratische Organisaties) een opleiding over het schoolsysteem in Vlaanderen, kosten verbonden aan schoolgaan, studiekeuzes, … Ik ben ervan overtuigd dat het project Onderwijsambassadeurs een verschil maakt. Ouderbetrokkenheid is een cruciale factor voor het succes en de toekomst van de schoolgaande jeugd.“

Ouders Zonder Grenzen

Via het educatieve spel ‘Ouders Zonder Grenzen’ en de onderwijscafés (laagdrempelige ontmoetingsmomenten) delen de onderwijsambassadeurs hun ervaring en kennis over het onderwijssysteem. De vrijwilligers zijn meestal zelf mensen met een migratieachtergrond en kennen de mogelijke drempels of struikelblokken die anderstaligen meemaken. Na twee jaar werking, het project startte in 2022 op in Roeselare, zijn er ondertussen niet minder dan 28 onderwijsambassadeurs aan de slag in Roeselare. In juni 2022 en 2023 studeerde een eerste en tweede groep van veertien (2022) en acht (2023) onderwijsambassadeurs af en vandaag komen daar nog zes mensen bij. Een enthousiaste groep die klaarstaat om ouders te helpen.

Recht op volwaardig onderwijs

Schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen Michèle Hostekint (stad Roeselare): “Het is mooi om te zien dat enthousiaste vrijwilligers met migratieachtergrond hun kennis en ervaring over onderwijs in Vlaanderen als onderwijsambassadeurs delen. Hun inzet realiseert een mooie, warme bijdrage aan de samenleving waar iedereen kansen krijgt.”
Felicia (onderwijsambassadeur): “Het project heeft een grote en positieve impact op het samenleven met mensen die naar België komen, maar ook met de Belgen die hier al lang(er) wonen. Het project helpt nieuwkomers integreren door hen de juiste informatie over onderwijs te bieden. Daarnaast besef ik zelf hoe moeilijk het was in het begin om zonder deze info mijn plan te trekken. Ik wil dit vermijden voor andere mensen.”
Najat (onderwijsambassadeur): “Toen ik naar België verhuisde, was er geen organisatie zoals FMDO die mensen wegwijs maakte in het Vlaamse schoolsysteem. Ik weet uit ervaring dat enkel een basiskennis Nederlands ervoor zorgt dat het moeilijker is om deel te nemen aan onze maatschappij. Ik vind het enorm belangrijk dat zowel het kind als de ouders een minimum aan begrip hebben waarom en hoe het onderwijs hier verloopt.”

Collega brugfiguren

Greetje (Brugfiguur onderwijs): “Ik zie de onderwijsambassadeurs als collega brugfiguren. Het is belangrijk dat we hen nog meer inzetten. Ze hebben een mandaat in hun cultuur, spreken zowel Nederlands als een andere taal en kennen hun eigen, maar ook de Vlaamse culturele gewoontes. Ze leren niet alleen ouders veel bij, maar ook ons als professionals. “
Emma Desnoeck, projectcoördinator onderwijsambassadeurs FMDO: “Het spel bleek het voorbije jaar alvast een succes. We behandelen thema’s zoals schoolsysteem, studiekeuze, kosten, meertaligheid en vrije tijd. Scholen en organisaties kunnen beroep doen op een onderwijsambassadeur om het spel met een groepje ouders te spelen.”

Positief samenleven in diversiteit

Projectmedewerker Onderwijsambassadeurs Roeselare Emma Desnoeck (FMDO): “FMDO komt intussen ruim 25 jaar naar buiten met verhalen, projecten en het ondersteunen van verenigingen van mensen met een migratieachtergrond. We zetten hard in op een positieve beeldvorming van onze superdiverse samenleving, we brengen mensen dichter bij elkaar en maken hen sterker. We willen mensen met elkaar verbinden via kleine en grotere projecten zoals hier met het project Onderwijsambassadeurs.”

Foto © Femke den Hollander

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.