Home > Maak kennis met deze 18 nieuwe West-Vlaamse streekproducten en 7 passievolle producenten

Maak kennis met deze 18 nieuwe West-Vlaamse streekproducten en 7 passievolle producenten

Geschreven op 25 juli 2024 om 07:11 door Mario De Wilde

Achttien nieuwe streekproducten en zeven gepassioneerde producenten zijn erkend met het label 100% West-Vlaams. Deze erkenningen onderstrepen de rijke culinaire traditie van West-Vlaanderen en benadrukken het vakmanschap en de toewijding van lokale producenten. Alle nieuwe erkenningen werden bekrachtigd tijdens de laatste erkenningscommissie streekproducten (POM West-Vlaanderen) en de Raad van bestuur van de West-Vlaamse hoeveproducten vzw (Inagro)

Zeven nieuwe producenten
De nieuwe producenten bieden kwaliteitsvolle 100% West-Vlaams producten aan die met veel liefde en vakmanschap vervaardigd worden.

-Wijndomein Roonen Bergh in Heuvelland, opgericht door Simon Riquiere, verwerkt uitsluitend Franse druivenrassen voor stille en mousserende wijnen.

-De Spilhoeve in Beselare, gerund door Jonas en Tine, specialiseert zich in aardappelen, prei, bloemkool en boontjes. Ze openden onlangs ook een hoevewinkel.

In Hoeve Schillewaert in Oudenburg grazen een hele kudde schapen en een aantal koeien. De hoeve, beheerd door Kristof en Elien, staat bekend voor hun hoeve-ijs. Recent introduceerden ze ook schapenijs en lamsvlees van eigen kweek.

Groenten & Fruit Martine in Houthulst biedt aardbeien, witloof en aardappelen aan in hun uitgebreide hoevewinkel.

-Anthony Lams in Bredene maakt handgemaakte marsepeinen kunstwerkjes en pralines. Twee van die pralines, eentje met zeewier en eentje met lokale advocaat, zijn nu dus ook erkend als 100% West-Vlaams. In het open atelier kunnen klanten van dichtbij zien hoe de pralines gemaakt worden.

-Bakkerij Petris in De Haan, geleid door vader Peter en zoon Tristan Liekens, creëert bijzondere bakkerijproducten zoals het pas erkende Zeebroodje en de Wenduinse vollaard. Brouwerij Circus in Zwevegem, opgericht door circusartiesten Tim en Bert, biedt vier spectaculaire bieren aan.

Achttien nieuwe streekproducten
Naast de acht producten van de gloednieuwe 100% West-Vlaams producenten, zaten ook enkele andere erkende producenten niet stil. Dat vertaalt zich in 10 extra toevoegingen aan de lijst van 100% West-Vlaams streekproducten, zoals zes bieren van Fort Lapin in Brugge, drie ‘Thouroutse koasjes’ van De Moerenaar in Veurne, en ambachtelijke spletters (splitwafels) van De Vredestuin in Zonnebeke.

 Label ‘100% West-Vlaams’
‘100% West-Vlaams’ is een kwaliteitslabel waaraan je de echte hoeve- en streekproducten herkent. Producten met het label 100% West-Vlaams zijn authentiek, ambachtelijk gemaakt, hebben een band met de streek en zijn van onberispelijke kwaliteit.

De verschillende partners Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Inagro vzw en Unizo West-Vlaanderen werken actief mee aan het label. Zowel hoeve- als streekproducenten kunnen zich aanmelden voor het kwaliteitslabel.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.