Home > Dit zijn de eerste foto’s van het nieuwe stadhuis van Roeselare dat je zondag kan ontdekken

Dit zijn de eerste foto’s van het nieuwe stadhuis van Roeselare dat je zondag kan ontdekken

Geschreven op 26 juni 2024 om 15:26 door Mario De Wilde

Op zondag 30 juni wordt het nieuwe gemeentehuis van Roeselare feestelijk ingehuldigd. In de loop van de zomer verhuizen de stadsdiensten naar hun nieuwe werkplek en vanaf september starten ook de diensten voor alle burgers in het stadhuisgebouw. Hiermee komt een einde aan een periode van drie jaar van sloop, bouw en renovatie.

Geschiedenis gekoppeld aan innovatie

In 2019 besloot de gemeenteraad van Roeselare om het verouderde stadhuisgebouw op te waarderen. Toen kwam de beslissing om het zenuwcentrum van diensten en administratie in het centrum van de stad te houden. Het ontwerp van B-Architecten, waarvoor ze de handen in elkaar sloegen met Bressers Erfgoed, Arcadis en Atelier Arne Deruyter, kwam als winnaar uit de bus. De aannemer die de werken uitvoert is Algemene Bouw Maes, ondersteund door EEG voor de technieken en Monumentengroep voor de restauratie. In nauwe samenwerking met de stad Roeselare zorgden ze in twee jaar tijd voor de totale make-over van het Roeselaarse stadhuis.

De opvallende architectuur met zijn iconische toegangspoort op de Grote Markt springt meteen in het oog. Waar burgers decennialang via een zij-ingang aan de Botermarkt het stadhuis binnenkwamen, komen ze nu weer binnen via de Grote Markt – het kloppend hart van de stad. Dat doen ze via een transparante entree tussen het historische rococostadhuis uit 1771 en het belfort uit 1923. Het adres van het gerenoveerde stadhuis is dan ook weer Grote Markt 1, een beslissing met vooral een grote symbolische waarde.

Het historische rococo-stadhuis en het belfort, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, werden gerenoveerd en geïntegreerd met een innovatieve en gloednieuwe kantoorzone. Tussen de historische gebouwen en de nieuwbouw ligt het lichtgevende atrium met glazen dak: een slimme ingreep die de achtergevels van het belfort en het historische stadhuis opnieuw zichtbaar maakte en zo in hun oude glorie herstelde. Het atrium is de centrale ontmoetingsruimte, waar balies en diensten zijn opgesteld. Huwelijken, honours en zittingen van het schepencollege of de gemeenteraad vinden plaats in de historische delen van het gerenoveerde complex.

Het nieuwe bouwvolume, waar dagelijks 300 medewerkers en het college van burgemeester en wethouders aan werken, bestaat uit drie bouwlagen aan de kant van de Zuidstraat en vijf bouwlagen aan de kant van de Botermarkt. Aan de kant van de Zuidstraat werden ook twee waardevolle historische gevels in het geheel opgenomen. Een van de blikvangers is de binnentuin, een extra groene rustplaats in de binnenstad waar iedereen vrij kan vertoeven. Ook aan kunstintegratie is gedacht: in het atrium is een imposant werk van Nick Ervinck te bewonderen, terwijl een stalen prieel van Maarten Schaubroeck trots de binnentuin siert.

Circulair slopen, ecologisch verwarmen en koelen

De bouw van het nieuwe gemeentehuis is een doordacht project, met het oog op de toekomst. Voor de renovatie bestond het gemeentehuis uit een wirwar van verouderde gebouwen met slechte energiescores en ondermaatse bereikbaarheid. Het nieuwe gebouw zet maximaal in op duurzaamheid, ecologie en energie-efficiëntie.

Dat begon al met de circulaire afbraak van de verouderde kantorenzone. Meer dan 99% van het sloopafval werd elders hergebruikt: steenpuin, lood, zink, kabels, staal, enzovoort. Meer dan 1.800 ton puin werd per boot vervoerd via het Kanaal Roeselare-Leie, waardoor tientallen vrachtwagens van de weg werden gehouden. Meer dan 50 verenigingen en scholen verwijderden meubilair, radiatoren en verlichtingselementen uit de gebouwen van het oude stadhuis.

Een winnaar van een duurzaamheidsprijs

Het warmtenet, in combinatie met het gebruik van moderne isolatietechnieken, verlaagt de energiekosten voor het gemeentehuis met ongeveer 70 procent. Het bespaart ook 1 miljoen liter drinkwater per jaar, omdat het gebouw regenwater slim recupereert voor sanitaire voorzieningen en reiniging.

Dit alles zorgt ervoor dat het Roeselaarse gemeentehuis op koers ligt om het label ‘excellent’ van BREEAM, een onafhankelijk en internationaal keurmerk voor duurzaam bouwen, te behalen. Tijdens de bouw werd het project al bekroond met de Belgian Constructian Award voor het beste circulaire project en de Publica Award for Climate Responsibility. Deze gecombineerde inspanningen maken van het tot nu toe het meest duurzame gemeentehuis van Vlaanderen.

Benieuwd om het project met eigen ogen te zien? Plan je bezoek aanstaande zondag 30 juni. Meer info op de website van de stad Roeselare.

2 reacties

Wientje HUYS
Geschreven op 2024-06-28 22:18:06
Uniek vernieuwd Stadhuis te Roeselare ! Om fier op te zijn ! In het centrum Markt , 1 , Kan het centraler gelegen zijn ??? Toegankelijk voor groot en klein . Ecologisch , duurzaam met aandacht voor groen ( binnentuin ) en warme ontmoetingsplaats midden in de stad ! Met een bovenbest stadsbestuur onder de kundige leiding van onze Burgemeester Kris Declercq , advocaat , joviaal , mens onder de mensen . Iemand die er is voor iedereen ! En die het altegaere met het voltallig schepencollege doet !!! Ik ben heel tevreden over het behoud van het historisch gedeelte van ons stadhuis ...en de vooruitstrevende renovatie ! Verwarmd door warmte van de verbrandingsoven ...je moet er maar aan denken ! Dankjewel !
Castelein Dominiek
Geschreven op 2024-06-27 19:59:10
Trotse inwoner en leverancier van een vooruitstrevend Roeselaars stadsbestuur. We zijn klaar voor de vlg 50 jaar ! Hier wordt nog met elkaar gesproken, gehandeld en gedronken op een duurzame toekomst. Roeselare ,ol te goare Hey Hey !

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.