Home > Club geeft in slotfase voorsprong weg tegen Genk: 3-2. Slechtste start in 60 jaar

Geschreven op 11 augustus 2024 om 22:20 door Mario De Wilde

Op de derde speeldag van de Jupiler Pro League stond in de Cegeka Arena de topper tussen KRC Genk en Club Brugge op het programma. Na een intense eerste helft met heel wat kansen kon Skov Olsen op slag van rust Club op voorsprong brengen. Na de rust verdubbelde de Deense winger de score, maar Genk vond snel daarna de aansluitingstreffer via Steuckers vanop de stip. Op het eind van de reguliere speeltijd kwam Genk langszij via een kopbal van Tolu. In de toegevoegde tijd slaagden de Limburgers er zelfs in om het laken volledig naar zich toe te trekken na een goal van Hrošovský. Zo blijft Club nog steeds op zoek naar hun eerste competitiezege.

Blauw-Zwart ging vorige week met het kleinste verschil onderuit op het veld van Standard en miste zo, met 1 op 6, de competitiestart. Coach Hayen was niet tevreden over de prestatie van zijn team en greep maar liefst op zes posities in voor de topper tegen Genk. In de defensie kwamen Ordóñez en De Cuyper in de ploeg ten koste van Romero en Seys. Daarnaast noteerden we ook de terugkeer van Onyedika in de basiself en hij vormde samen met Vetlesen en Vanaken het Brugse middenveld. Zo verdwenen Nielsen en Jashari naar de bank. Tot slot werden er ook nog twee wijzigingen in het aanvallende compartiment uitgevoerd. Skov Olsen en Nusa kregen het vertrouwen om in steun van Nilsson te spelen. Zo moesten Tzolis en Skóraś vrede nemen met een invallersrol.

De topper tussen Genk en Club kende geen studieronde, want beide ploegen gingen er meteen vol voor. Dat leverde in de eerste vijf minuten al twee goede mogelijkheden voor Tolu op. Na twee minuten liet Onyedika de bal liggen en kon Tolu uithalen, maar gelukkig over doel. Enkele minuten later bediende Bonsu Baah de boomlange spits, maar wederom trapte hij over de kooi van Mignolet. De reactie van Blauw-Zwart bleef niet lang uit, want kort hierna kon Nilsson met de bal aan de voet richting de zestien lopen. Van Crombrugge had vervolgens moeite met het overhoekse schot en zag de bal tegen de lat belanden. Net voor het kwartier toonden de bezoekers zich nog eens via Nusa, maar de trap van de Noorse winger was onvoldoende om de Genkse goalie echt te bedreigen. Aan de overzijde was het Tolu die toch de gevaarlijkste man bleef voor de thuisploeg, maar deze keer zat Mignolet goed bij de poging van de Genkse aanvaller. Bij de thuisploeg bleven ze de Nigeriaan wel goed vinden. Kayembe zwiepte het leer mooi voor doel op het hoofd van Tolu, maar die kon zijn kopbal niet kadreren.

Na een korte drankpauze was het tempo toch iets lager en vielen er minder doelkansen te noteren. Club had al even het evenwicht hersteld en trachtte wel nog eens te dreigen via Vetlesen die zich goed voorbij zijn tegenstrever manoeuvreerde. Het schot(je) dat erop volgde was jammer genoeg te zwak en centraal op Van Crombrugge. Op slag van rust trilden de netten dan toch en dit in het voordeel van Blauw-Zwart! Nusa rukte op met de bal aan de voet en dribbelde op snelheid voorbij enkele spelers om vervolgens Skov Olsen in de zestien te bedienen. Die laatste bleef kalm en legde het leer met zijn rechter perfect overhoeks weg. Zo ging Blauw-Zwart rusten met een 0-1-voorsprong.

De tweede helft werd aangevat met dezelfde 22 spelers en, net zoals in de eerste helft, zorgde de thuisploeg meteen voor dreiging. Nkuba kwam vanop zijn flank naar binnen en haalde uit richting doel. De bal werd nog gedevieerd via Bonsu Baah en zo ging het leer maar nipt naast doel, waar Mignolet aan de grond genageld stond. Enkele minuten later reageerde Club via Nusa, maar zijn mooie krul naar de verste paal werd knap uit doel gehaald door Van Crombrugge. Iets voor het uur kwam Genk nog eens dreigen via een voorzet van Bonsu Baah naar de tweede paal, maar gelukkig was de hoek te scherp en kon Nkuba zijn poging niet kadreren. Kort na dit doelgevaar trilden de netten een tweede keer voor Club en wederom was het Skov Olsen die de honneurs mocht ontvangen. De bal werd scherp voor doel gespeeld en Nilsson kon het leer nog even deviëren. Van Crombrugge kwam uit zijn doel, maar Vanaken was net iets sneller en op die manier kwam het leer uiteindelijk bij Skov Olsen. De Deen kon voor een leeg doel makkelijk zijn tweede van de namiddag maken. De VAR checkte nog even voor mogelijk handspel, maar uiteindelijk werd het doelpunt goedgekeurd. De Brugse bezoekers leken dus op een comfortabele voorsprong te staan, maar halfweg de tweede helft beroerde Mechele in eigen zestien de bal met de arm. Penalty voor Genk was het resultaat en Steuckers zorgde zo voor de aansluitingstreffer.

De thuisploeg had bloed geroken en ging actief op zoek naar de gelijkmaker. Het doelpunt viel ook vrij snel via (opnieuw) Steuckers, maar die stond buitenspel en het Genkse feestje ging bijgevolg niet door. Diezelfde Steuckers kon enkele minuten later bijna opnieuw profiteren van Brugs balverlies, maar Mignolet kon de meubelen redden voor Club. Na een nieuwe drankpauze kon Blauw-Zwart even op adem komen en de eerstvolgende dreiging kwam van De Cuyper. Zijn schot ging naast en vormde geen gevaar voor Van Crombrugge. De gelijkmaker voor de Limburgers kon niet uitblijven en die kwam er ook. Steuckers zette de bal scherp voor doel en daar kon Tolu vrij inkoppen. Ook nu werd er door de VAR gecheckt op mogelijks buitenspel, maar de gelijkmaker telde. Op het eind van de reguliere speeltijd kwam Club toch nog eens opzetten via Jutglà en Tzolis, maar beiden konden hun poging niet kadreren.

We kregen maar liefst 11 minuten toegevoegde tijd en daarin trok Genk alsnog het laken naar zich toe. Hrošovský kon aanleggen van buiten de zestien en krulde de bal voorbij Mignolet. Enkele minuten voor het einde had Vanaken een goede kans, maar het schot van de captain vond twee Genkse spelers op zijn baan. Verder kon Club niet meer reageren en veranderde de score niet meer. Eindstand: 3-2.
Jupiler Pro League – Speeldag 3
Toeschouwers: 23.718 – Cegeka Arena
Scheidsrechter: Nicolas Laforge
KRC Genk: Hendrik Van Crombrugge – Mujaid Sadick, Matte Smets, Josue Kongolo (71’ Bryan Heynen), Joris Kayembe – Ken Nkuba (66’ Zakaria El-Ouahdi), Nikolas Sattlberger (64’ Konstantinos Karetsas), Patrik Hrošovský – Jarne Steuckers, Tolu Arokodare, Christopher Bonsu Baah (65’ Yira Sor).
Bank: Mike Penders, Mark McKenzie, Bryan Heynen, Yira Sor, Andi Zeqiri, Hyeon-gyu Oh, Konstantinos Karetsas, Ibrahima Sory Bangoura, Noah Adedeji-Sternberg, Zakaria El-Ouahdi.
Coach: Thorsten Fink.
Club Brugge: Simon Mignolet – Hugo Siquet (65’ Joaquin Seys), Brandon Mechele, Joel Ordóñez, Maxim De Cuyper – Raphael Onyedika (82’ Ardon Jashari), Hugo Vetlesen, Hans Vanaken – Andreas Skov Olsen (66’ Christos Tzolis), Gustaf Nilsson (65’ Ferran Jutglà), Antonio Nusa (66’ Michał Skóraś).
Bank: Nordin Jackers, Dani van den Heuvel, Zaid Romero, Joaquin Seys, Ardon Jashari, Casper Nielsen, Michał Skóraś, Chemsdine Talbi, Christos Tzolis, Ferran Jutglà, Romeo Vermant.
Coach: Nicky Hayen.
Gele kaarten: Vetlesen, Nkuba, Tzolis, Kayembe
Rode kaarten: geen
Doelpunten: 45’ Skov Olsen (0-1), 60’ Skov Olsen (0-2), 68’ Steuckers (1-2), 83’ Tolu Arokodare (2-2), 90+4’ Hrošovský (3-2)