Home > Blankenberge wil met afvalhuisjes en extra vuilniszakken het properste strand van onze kust

Blankenberge wil met afvalhuisjes en extra vuilniszakken het properste strand van onze kust

Geschreven op 1 juli 2024 om 16:00 door Mario De Wilde

Openbare reinheid en netheid is dé ergernis van elke burger, alleen niet wanneer hij of zij zelf aan vervuiling of sluikstorten doet. Dat vaststellen is niet altijd even gemakkelijk. We moeten dus blijven handhaven. Het lokaal bestuur werkt enerzijds samen met OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij), anderzijds creëert het ook mogelijkheden om afval te deponeren en dus sluikstort tegen te gaan.

Björn Prasse, burgemeester van Blankenberge: “Sinds vorig jaar zetten we nóg meer in op het aspect controle en handhaving. We startten toen een samenwerking met OVAM om naast onze eigen vaststellers ook OVAM-vaststellers in te schakelen die gedurende de zomermaanden meer dan 10 extra acties hebben georganiseerd. Ze voerden 1085 controles uit. Maar ook buiten de zomermaanden loopt deze samenwerking verder. Zo worden er elke maand meerdere anonieme controles uitgevoerd door OVAM-medewerkers. Zij controleren bijvoorbeeld op sluiksturen, hondenpoep, het bij zich hebben van hondenpoepzakjes of sigarettenpeuken op de grond gooien. Op die manier ondersteunen ze onze eigen gemeentelijke vaststellers, beëdigd ambtenaren en politie die daarnaast ook actief controleren op het te vroeg buitenplaatsen van huisvuilzakken of op het voederen van vogels. Ook in onze eigen diensten werd verder geïnvesteerd in handhaving. Zo werden drie extra GAS-vaststellers opgeleid bij de dienst Gemeenschapswachten.”

Afvalhuisjes op de Zeedijk

Jurgen Content, schepen voor Afvalbeheer: “Tijdens drukke zomerdagen lokt onze badstad veel bezoekers, inwoners of tweedeverblijvers naar het strand. Om het de mensen nog makkelijker te maken om hun afval te deponeren tijdens en na een stranddag, plaatste het bestuur opnieuw afvalhuisjes op de Zeedijk. Enerzijds pakt het bestuur hiermee de capaciteit van de vuilnisbakken op het strand en de Zeedijk aan, anderzijds is het een oplossing om tijdens de piekmomenten een grotere capaciteit aan afval te kunnen beheersen. De vijf rolcontainers in de afvalhuisjes hebben elk een capaciteit van 1100 liter, de afvalhuisjes zelf hebben een beperkte opening waardoor er geen grote zakken in kunnen gegooid worden.”

Aantal vuilnisbakken op openbaar domein

Op het strand vind je wel 100 afvalrecipiënten terug, en daarbovenop ook grote ingegraven afvalbakken van 300 liter die een grote hoeveelheid afval kunnen capteren. De vuilnisbakken staan op korte afstand van elkaar. Is de ene vuilnisbak vol? Loop dan even verder naar een andere waar wel nog plaats over is. Afval uit het straatbeeld houden is een verantwoordelijkheid van iedereen

Op het openbaar domein staan héél wat afvalbakken op de Zeedijk en in het stadscentrum en ook meer dan 100 hondenpoepbuizen. De medewerkers van de technische diensten leveren héél wat inspanningen om de stad net te houden: dagelijks ledigen ze alle hondenpoepbuizen of vuilnisbakken in de stad en op het strand, er zijn dagelijks veegwerken in het stadscentrum, zowel manueel, met de hogedrukmachine als met de veegmachine. Tenslotte zijn er ook dagelijkse rondes om sluikstort op te halen, zowel in het stadscentrum als in de Uitkerkse Polder of de rand van de stad. Daarbij houden ze ook in de gaten of er geen afvalzakken op het verkeerde moment worden buitengeplaatst.

Zelf melding maken?

Wil je een melding maken over sluikstorten, hondenpoep, meeuwen en andere zaken die verband houden met de reinheid van het openbaar domein? Dat kan via het meldingsformulier op onze website via www.blankenberge.be/melding-reinheid

Het lokaal bestuur maakt momenteel ook werk van een nieuw meldingsplatform dat binnenkort zal gelanceerd worden. Er komt één centraal meldpunt voor meldingen, klachten, vragen en suggesties. Dit platform biedt ook betere feedback en communicatie met de burger die een melding indient. Daarnaast kan het ook meldingen beter opvolgen en in kaart brengen om zo meer preventief te werken.

3 reacties

lutgard de clerck
Geschreven op 2024-07-04 21:27:38
Uk ben 80 jaar, gebruik een GSM met grote letters, ik betaal ook belastingen en K I , en ben lang niet alleen hier in de buurt wij worden gediscrimineerd.
celen
Geschreven op 2024-07-03 20:59:01
Ik kan Van Elst bevestigen, tijdens verblijf aan de haven als oudere persoon staat ge daar met uw zak, vroeger aan kant kapiteintje nog met 1€ , toen ging dat ,waarom nu niet ? De oude generatie
Van Elst
Geschreven op 2024-07-02 22:16:15
Allemaal goed en wel maar als 2e verblijver je vuilnis naar een in gegraven container brengen is niet zo simpel. Appje installeren en klaar, ...vergeet het. Dat werkt van geen kanten

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.