Lek Me Liptje Test: Restaurant Grilloir Vivenkapelle. 48/50
‘Lek Me Liptje Test’ is een culinaire rubriek waarbij de redactie proefondervindelijk een objectieve test uitvoerde van een menu of een aantal gerechten. Midden het Vlaamse polderlandschap, recht tegenover de kerk van Vivenkapelle, heeft Grillrestaurant Grilloir sinds einde juli een tweede vestiging geopend. Met bravoure, zo blijkt na ons bezoek afgelopen week. Stijlvol decor binnen, met een indrukwekkende geklimatiseerde wijnmuur als eye-catcher en een open keuken van waaruit de (grill) gerechten vertrekken. Een plaatsje op het idyllisch tuinterras is ‘s avonds bij zo’n 25 graden sowieso al een godenplek en dan moesten al die andere (culinaire) wensen nog ingevuld worden.
Sneltest:
Met Grilloir Brugge (Fort Lapin) bewijzen Peter en Cathy dat ze hun gasten een totaalbeleving van het begrip ‘Bijzonder Tafelen’ aanbieden. Door hun unieke manier van kruiden en grillen creëren ze de typische De Grilloir-smaakervaring met voldoende aandacht voor de pure smaak van alle ingrediënten. Fine dining in de meest letterlijke zin. Dat is in Vivenkapelle, waar we de voetjes deze week onder tafel schoven, niet anders.
Voorgerecht
-Krokante gamba’s met een Aziatische groentesalade en sesamvinaigrette (€ 27)
-Tartaar van tonijn op een bedje van citrus, beukzwam en radijs (€ 23)
Hoofdgerecht:
-Kort gegrilde tonijn met gewokte groenten, koriander- en limoenzalfje, geserveerd met een gepofte aardappel (€ 34)
Gegrilde lamskroon, met een gepofte aardappel ‘Hasselback’, warme seizoensgroenten, jus van rozemarijn (€ 38)
Dessert
-Dame Blanche met verse slagroom en warme chocoladesaus € 9,50
-Crème Brûlée (€ 9)
Conclusie:
De avond werd meteen mooi ingezet met een aantal aantrekkelijke amuses. Wat na die inleidende verwennerij volgde, was zowaar nog smakelijker. De krokante gamba’s kwamen als een schilderijtje op tafel, netjes gaar bereid en alleszins een standbeeld voor de sausjesmaker van dienst door het interessant contrast tussen het rijke, gefumeerde smaakpatroon van de gamba’s en het frisse accent van de saus. De lichte citrus en de beukzwam harmoniëren uitstekend met de zilte toets van de tonijn. We noteren ook de frisheid van het gerecht. De hoofdgerechten waren zowel visueel als smaakgewijs een feest. De gegrilde tonijn, met de nét een ietsiepietsie al dente gelaten groentjes, geeft het gerecht een onovertroffen smaakrijkdom. Het lamskroontje moet daar niet voor onderdoen. Perfect gegrild en vol van smaak. Wat ons naadloos bij de Crème Brûlée bracht. Je weet wat ik bedoel: zo met een perfect krokant suikerlaagje. Need I say more? Pluim ook voor die andere klassieker, de Dame Blanche…maar in De Grilloir verheven tot comfortfood 2.0.
Score
Presentatie: 10/10
Smaak: 10/10
Locatie & omgeving: 10/10
Bediening: 9/10
Prijs: 9/10
Totaal: 48/50